Кашована фольга: блискуча упаковка у всіх значеннях цього слова

Текст опублікований на порталі ub.ua. Рерайтинг.

Виробники матеріалів для упаковки харчових продуктів не зупиняються на досягнутому, продовжуючи покращувати якості полімерів. А поруч продовжує існувати і, як і раніше, чудово утримує позиції вічна класика рулонної упаковки - фольга. Вона прекрасно підходить для будь-яких харчових продуктів, напоїв, косметики, а також медичних препаратів - у всіх зазначених сферах вимоги до упаковки є особливо жорсткими. Вона також незамінна для упаковки напівфабрикатів, яких в усьому світі продається все більше.

Відповідно до стандартів багатьох держав фольгою називається плаский алюмінієвий прокат завтовшки до 0,2 мм. Для виробництва гнучкої упаковки використовується фольга товщиною до 0,06 мм; для напівжорсткої - до 0,2 мм.

 
Можна назвати тільки два значних недоліки тонкої фольги - вона легко рветься і погано піддається друку, а значить, більше підходить для внутрішньої упаковки продукції. Проте з цієї ситуації був знайдений вихід - кашировка.


Кашована фольга являє собою комбінований матеріал, який складається з двох і більше шарів; як правило, це харчова фольга й жиростійкий папір, склеєні особливим клеєм або мікровоском, іноді замість паперу (або на додаток до неї) застосовується поліетилен. У результаті виходить упаковка, що поєднує властивості, характерні кожному з матеріалів окремо: стійка до механічних впливів, зручна для друку, стійка до сонячного світла, жиру, вологи, газу, а також така, що легко приймає потрібну форму.

Особливо виділяють кашовану фольгу з ряду інших пакувальних матеріалів, в тому числі пластику і паперу (пергаменту), її наступні властивості:

- Герметичність. Кашована фольга є чудовим бар'єром для вологи, масел, жирів, парів і газів, мікроорганізмів, ультрафіолету, зберігає якості продукції;

- Корозієстійкість, хімічна нейтральність до більшості речовин. Ці якості забезпечують збереження продуктів: вони не взаємодіють з упаковкою, а значить, не втрачають ні смаку, ні запаху, не набувають додаткового присмаку;

- Теплостійкість і теплопровідність, стійкість до заморожування. Продукти в фользі чудово піддаються як тепловій обробці і стерилізації, так і заморожуванню;

- Висока міцність при невеликій вазі, в поєднанні з можливістю приймати форму виробу, робить рулонну упаковку з кашованої фольги ідеальною для транспортування;

- Фізіологічна безпека, екологічність. Кашована фольга (особливо фольга в поєднанні з папером) піддається вторинній переробці, сумісна з продуктами харчування та медикаментами і є безпечною для здоров'я людини;

- Декоративні можливості. Фольга сама по собі є дуже естетичним матеріалом, а кашована фольга особливо відмінно підходить для різних способів нанесення друку (флексодрук, офсетний друк, глибокий друк).

Синтетичні пакувальні матеріали побивають кашовану фольгу тільки в ціні. Але дешевше, як ми часто переконуємося, далеко не означає - краще. Так, наприклад, плівкова упаковка (навіть металізована) має набагато нижчі параметри світло-, паро-, газо- і вологонепроникності, як наслідок - менший термін зберігання продуктів, що компенсується консервантами і антиокислювачами, які провокують погіршення смакових якостей.



Алюмінієвий прокат використовується в багатьох галузях промисловості, від повітропроводів до обгорток для шоколадних фігурок. Природно, вимоги до якості фольги в кожній сфері також є різними. До вибору матеріалу для кожної окремої групи продуктів необхідний індивідуальний підхід, оскільки це вплине надалі на підбір сплаву, товщини прокату фольги, вибір лаків, паперу, плівок і клею, вибір кількості шарів кашованої фольги.

Для більшості продуктів основний час їх зберігання припадає на транспортування і продаж. У цей період вирішальну роль відіграє якраз упаковка. За даними статистики, близько 20% продажів відбувається саме завдяки привабливій упаковці. Саме фольга забезпечує і привабливий зовнішній вигляд, і тривалі терміни зберігання продуктів без додавання стабілізаторів, і дозволяє реалізовувати продукти харчування з мінімумом хімічних компонентів.

За своїми захисними властивостями фольга товщиною 9 мкм аналогічна плівці з поліаміду товщиною 90 мкм, а поліетилену - до 270 мкм. Тому фольгу, особливо кашовану фольгу, використовують при упаковці продуктів з високою жирністю (масло, сир, м'ясні продукти, жир), а також продуктів з дуже високими термінами зберігання (дитячого харчування, харчових добавок, тютюнових виробів, чаю та кави).

2012 рік

Коментарі

Популярні публікації